«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
Η Φωτό Μου
επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής


Καλή ανά-γνωση

...για την γραφή, το ύφος και τη γλώσσα...σελίδες του περιοδικού "ύφος"....
Powered By Blogger

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Νοματαίος» του Βασίλη Κουνέλη, παρουσίαση από τον Πάνο Αϊβαλή στο ιστορικό Λεβίδι Αρκαδίας



  Με τη συμμετοχή πολλών φίλων του βιβλίου, έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «ΝΟΜΑΤΑΙΟΣ», εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 320, στο Λεβίδι Αρκαδίας. Στο καφέ-ζαχαροπλαστείο «Ευφρόσυνες Γεύσεις» ο Βασίλης Κουνέλης, ο Πάνος Αϊβαλής και η Φωτεινή Παπαδοπούλου παρουσίασαν άψογα το μυθιστόρημα «ΝΟΜΑΤΑΙΟΣ», διαβάζοντας αποσπάσματα του, κάνοντας το κοινό να αναπολήσει στιγμές από το παρελθόν. Όπως ειπώθηκε το μισό βιβλίο ανήκει στο συγγραφέα και το άλλο μισό στους αναγνώστες. Έντονη ήταν η παρουσία των συμπατριωτών μας Βλαχερναίων, που μαζί με όλο το κοινό χειροκρότησαν θερμά τον συγγραφέα και τους παρουσιαστές.



Ο Πάνος Αϊβαλής αφού χαιρέτησε τον κόσμο είπε:
Ο Βασίλης Κουνέλης είναι γνωστός εδώ στην περιοχή μας από τη σημαντική δουλειά που κάνει ως πρόεδρος στην οικολογική οργάνωση ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ, μια οργάνωση γνωστή για την εθελοντική προσφορά διάσωσης του ιστορικού Μαινάλου.
Ο Βασίλης Κουνέλης γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1964 και έλκει την καταγωγή (από πατέρα) από το Μπεζενίκο, τη σημερινή Βλαχέρνα. Τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων τα περνούσε στο χωριό κοντά στον παππού και τη γιαγιά από τους οποίους άκουσε πολλά παραμύθια και θρύλους της περιοχής. Έμαθε όμως και την τοπολαλιάμας την οποία μετά από πολλά χρόνια χρησιμοποίησε στο μυθιστόρημα Νοματαίος, τόσο στις περιγραφές όσο και στους διαλόγους. Ο Βασίλης Κουνέλης σπούδασε μουσική και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και εγκληματολογία. Σήμερα είναι μάχιμος δικηγόρος Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Μίζα, φιλόλογο, και πατέρας του Κωνσταντίνου και της Ελένης.
Θα ήθελα ακόμα να πω ότι τον γνώρισα στις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Χαλανδρίου. Κατά καιρούς αρθρογραφεί με πολιτικά αλλά και πολιτιστικά κείμενα τόσο σε εφημερίδες των Αθηνών όσο και της Αρκαδίας. Στις αρχές του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα Νοματαίος για το οποίο θα μιλήσουμε απόψε.
Ο τρόπος που γράφει και περιγράφει ο Βασίλης Κουνέλης καθημερινές συνηθισμένες και απλές ιστορίες διπλανών μας ανθρώπων είναι μοναδικός. Με ανεπιτήδευτη γραφή ο συγγραφέας δημιουργεί το δικό του κόσμο μέσα από το παιχνίδι της γραφής. Αυτό άλλωστε είναι και η λογοτεχνία. Τα σχήματα λόγου, το μυθοπλαστικό υλικό, οι παύσεις συνθέτουν ένα ανυπέρβλητης ομορφιάς κείμενο. Μια αφήγηση που δημιουργεί εικόνες στον αναγνώστη.
Ο Νοματαίος του Βασίλη Κουνέλη συνδέεται άμεσα και με την πολιτισμική παράδοση της περιοχής μας, γιατί ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται καθαρά στη γενέτειρα του πατέρα του τη Βλαχέρνα, που για μυθοπλαστική ανάγκη γίνεται Παψολύπη («παύσων λύπη»: παύει η λύπη άμα πιεις νερό από την πηγή του χωριού). 
Με φόντο τη μαγική φύση της Βλαχέρνας λοιπόν (ή Παψολύπη) εδώ φιλοξενούνται οι χαρακτηριστικές αρκαδικές μορφές της γιαγιάς Γιαννούς αλλά και του θείου Γιώργη που αφηγούνται στον ήρωά μας, δεκαεξάχρονο Θοδωρή τα όσα έζησαν στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και αργότερα στο σπαραχτικό εμφύλιο πόλεμο. Ο κεντρικός ήρωας του Νοματαίου όπως αναφέραμε είναι ο έφηβος Θοδωρής ή Θοδωράκης, μια ατίθαση μορφή νέου αλλά και υποψιασμένου για όλα όσα συμβαίνουν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στον τόπο μας. Διαβάζοντας το Νοματαίο του Βασίλη Κουνέλη ανακαλύπτουμε τον επαναστατημένο έφηβο που κρύβεται επιμελώς μέσα μας.
Το υπόλοιπο μέρος του βιβλίου ο Βασίλης Κουνέλης το αφιερώνει στη γειτονιά του στο Χαλάνδρι δίνοντας περιγραφές από τη ζωή των ανθρώπων εκεί, πώς διασκέδαζαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λίγο μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Έτσι έχουμε περιγραφές χαρακτήρων, το κλίμα της εποχής αλλά και την έντονη πολιτικοποίηση των νέων παιδιών ακόμα και από το γυμνάσιο. Αν και ο Νοματαίος συγκαταλέγεται στα πολιτικά μυθιστορήματα, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να μας δώσει με ευαίσθητο τρόπο τα πρώτα νεανικά σκιρτήματα του Θοδωρή με μια συνομήλική του, τη Βάσω.
Τέλος θα ήθελα να σας αναφέρω ότι το βιβλίο πρωτο-κυκλοφόρησε στις αρχές αυτής της χρονιάς και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από έγκριτους κριτικούς λογοτεχνίας, όπως την Ελισάβετ Κοτζιά που έγραψε στην Καθημερινή της Κυριακής στις 7 Απριλίου 2011, τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου  στο ένθετο Βιβλιοθήκη της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το Μάιο του 2011, τον Χρήστο Παπαγεωργίου έγραψε στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ στο τεύχος 517 (Απρίλιος του 2011). Αλλά και τον καταξιωμένο συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά (με καταγωγή από Νέα Κίο Αργολίδας και για πολλά χρόνια διευθυντής της βιβλιοθήκης Χάρβαρντ, αλλά και δάσκαλος στη λογοτεχνία του Βασίλη Κουνέλη, κατ’ ομολογία του ίδιου).
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη γνωριμία μας με το μυθιστόρημα «Νοματαίος» του Βασίλη Κουνέλη θα ήθελα να μεταφέρω μια ευχάριστη είδηση: η πρώτη έκδοση του βιβλίου εξαντλήθηκε και ετοιμάζεται δεύτερη έκδοση. Αυτό σε μια εποχή που προσπαθούν να μας πείσουν ότι σήμερα ο έλληνας δεν διαβάζει. 
Θα ήθελα να κλείσω προτρέποντάς σας να διαβάσετε τούτες τις εναπομείνασες ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή τις κρύες νύχτες του χειμώνα που ακολουθούν το μυθιστόρημα «Νοματαίος» του Βασίλη Κουνέλη. Είναι μια μεγάλη απόλαυση το ταξίδι μέσα από τις λέξεις και τις παραστάσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ.
....η Φωτεινή Παπαδοπούλου διαβάζοντας αποσπάσματα του  μυθιστορήματος  «ΝΟΜΑΤΑΙΟΣ», 

φωτογραφίες: Θανάσης Τσαρουχάς
από το: http://www.vlaxerna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου