Τρεις ιστορίες του Σκιαθίτη πεζογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μεταφρασμένες στα ιταλικά και στα γερμανικά και μάλιστα από ελληνικό εκδοτικό οίκο -«Αιώρα»- θα δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός συνόρων σε μια εποχή που η ελληνική λογοτεχνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαγωγής προς το εξωτερικό -μπορεί, όμως, να είναι και από τους λίγους τομείς που συνεχίζουν να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους.
Πρόκειται για το «Ονειρο στο κύμα» και το «Ο έρωτας στα χιόνια», που μετάφρασε στα ιταλικά η Μαρία Καρακάουζι, μελετήτρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και μεταφράστρια στα ιταλικά κειμένων του Καρκαβίτσα, του Ροΐδη, του Σεφέρη, του Κάλβου, του Γκάτσου κ.ά. Κυκλοφορούν στον τόμο «Due racconti di Skiathos» («Δύο διηγήματα της Σκιάθου») και συνοδεύονται από εισαγωγή, η οποία δίνει το απαραίτητο ιστορικό και κοινωνικό στίγμα της εποχής και του δημιουργού, καθώς και ένα χρονολόγιο για τον Παπαδιαμάντη. Παράλληλα, ο ίδιος οίκος επανακυκλοφορεί και τη δυσεύρετη πρώτη μετάφραση του «Αλιβάνιστου» στα γερμανικά από τον Λούντβιχ Μπίρχνερ: «Der Kirchenscheue».
Είναι η ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα του Κόλια και της Μολότας που δηλώθηκε μόνο με ένα και μοναδικό φιλί. Επειτα εκείνη υποχρεώθηκε να παντρευτεί κάποιον άλλο κι εκείνος έζησε μια μοναχική ζωή στο βουνό. Και στην περίπτωση αυτή το κείμενο πλαισιώνεται από εισαγωγή που δίνει στους αναγνώστες το απαραίτητο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, ένα χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα, ένα σύντομο χρονικό της παρουσίας των Ελλήνων στο Γκαίρλιτς (1916-1919), καθώς και βιβλιογραφία έργων του Αλ. Παπαδιαμάντη μεταφρασμένων στα γερμανικά. Περιλαμβάνεται ακόμα η αφήγηση του πολύ ενδιαφέροντος χρονικού της μετάφρασης, το 1917, για την ελληνόφωνη εφημερίδα του Γκαίρλιτς στη Γερμανία «Τα νέα του Γκαίρλιτς», μιας κωμόπολης όπου εν μέσω Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονταν εγκατεστημένοι 7.000 Ελληνες στρατιώτες του Δ΄ Σώματος Στρατού, σ' ένα ιδιότυπο καθεστώς φιλοξενίας-αιχμαλωσίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αιώρα» διακινεί τις ιταλικές μεταφράσεις στην Ιταλία, σε συνεργασία με ένα ντόπιο εκδότη, ωστόσο από το φθινόπωρο θα τις διαθέτει και από το Amazon.

_________________________________
Δημοσιεύτηκε: την Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ